wie is Dolly? Dolly Daily media en meer

Dolly Bellefleur - Mijn kleine huilpop
Hertaling van Burning Daylight (Mia Nicolai & Dion Cooper)

Voor het tiende jaar op rij hertaalde cabaretier en tekstdichter Ruud Douma de inzending van Nederland voor het Eurovisie Songfestival. Als er één ding is waar wij Nederlanders goed in zijn, is het klagen. Is al dat gehuil en gejammer niet zwaar overdreven? Als ‘aanklacht‘ tegen de klaagcultuur in ons kikkerlandje is deze hertaling geschreven.

Is heel je leven werkelijk zo zwaar?
Sta je nooit vrolijk op?
Maak van jezelf toch geen martelaar
Geef jezelf een schop

Liedtekst: Ruud Douma (lees hier de tekst).
Opname, arrangement en mix: Mattie Poels
Clip: Leo Enzlin/Sticky Pixels
Visagie: Martine Eger/The Make-up Factory

Met dank aan: Sociëteit Ramses Shaffy Huis Amsterdam


Dolly Bellefleur - Dekbeddagen
hertaling S10 - De diepte

Acht jaar op rij hertaalde cabaretier en tekstdichter Ruud Douma de Engelstalige inzendingen van Nederland voor het Eurovisie Songfestival. Toen S10 bekend maakte dat zij ons land zal vertegenwoordigen met een Nederlandse song getiteld ‘De Diepte’ zat hij even met zijn handen in het haar. Hoe hertaal je immers een liedtekst die al in het Nederlands geschreven is? Deze versie getiteld ‘Dekbeddagen’ kun je zien als Dolly's antwoord op de vragen die S10 in ‘De Diepte’ stelt:

Ken je het gevoel dat, dat je droom niet uitkomt
Ben je wel eens bang dat het altijd zo blijft?

Wat blijkt? Dolly is, net als S10, van nature geen vrolijke Frans. Ze kent het gevoel van donkere ‘Dekbeddagen’. Dagen waarin ze het liefst de hele dag onder een dekbed kruipt en zich afsluit van de boze buitenwereld.

opname en mix: Mattie Poels
mastering: Marc Broer/Live Concert Recording
tekeningen: Pieter Hogenbirk
animatie: Leo Enzlin/Sticky Pixels


Dolly Bellefleur - Een Nieuwe Tijd Breekt Aan
hertaling Jeangu Macrooy - Birth Of A New Age

Voor het achtste jaar op rij hertaalde cabaretier en tekstdichter Ruud Douma de inzending van Nederland voor het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor de liedtekst.
Natuurlijk vroeg hij zijn alter ego Dolly Bellefleur om ‘Een Nieuwe Tijd Breekt Aan’, zijn Nederlandstalige hertaling van ‘Birth Of A New Age', te vertolken.

opname en mix: Mattie Poels
mastering: Marc Broer/ Live Concert Recording
tekeningen: Tim van Broekhuizen, Thé Tjong-Khing, Ytje Veenstra & Stephan Louwes
animatie: Leo Enzlin/Sticky Pixels

Klik hier voor de liedtekst.


Dolly Bellefleur- Hou vol
hertaling Jeangu Macrooy - Grow

Voor het zevende jaar op rij hertaalde ik Neerlands Hoop voor het Eurovisie Songfestival. De drang om de Engelstalige inzendingen van ons kikkerlandje te hertalen wordt gevoed door mijn grote liefde voor onze moerstaal. Ik vind het een verarming dat veel landen op het songfestival kiezen voor het Engels in plaats van hun eigen taal. Hoewel het Eurovisie Songfestival is afgelast als gevolg van coronamaatregelen bleef het 'kriebelen'. Toen ik zag dat er overal in Nederland bemoedigende teksten als Hou Vol en Wees lief voor elkaar op straat worden gekrijt inspireerde mij dat tot het maken van deze hoopgevende hertaling van de gospelballade Grow. Bedoeld om iedereen in deze verwarrende en onzekere tijden een hart onder de riem te steken. Om met Jeangu Macrooy te spreken: Through every high and every low we will grow!
xxx Dolly Bellefleur

Klik hier voor de liedtekst.


Ik wens je een kleurrijk 2020!
I wish you a Happy & Queer New Year!


Voor het vijfde jaar op rij hertaalde cabaretier en tekstdichter Ruud Douma de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. De liedtekst: http://dollybellefleur.nl/wieisdolly/... Natuurlijk vroeg hij zijn alter ego Dolly Bellefleur om 'Femme Fatale', zijn Nederlandstalige hertaling van 'Outlaw In 'Em', te vertolken. De stopmotion werd gemaakt door beeldend kunstenaar en fotograaf Candide Rietdijk.


Voor het vierde jaar op rij hertaalde cabaretier en tekstdichter Ruud Douma de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Natuurlijk vroeg hij zijn alter ego Dolly Bellefleur om 'Stap uit je schaduw', de Nederlandstalige hertaling van 'Lights and Shadows', te vertolken. Met haar zusjes vormt Dolly het gelegenheidstrio 3Double Dolly.

'Lights and Shadows' wordt door OG3NE omschreven als 'een boodschap van kracht en positiviteit'. 'Stap uit je schaduw' zou Dolly willen betitelen als 'een boodschap van kracht en diversiteit'. Hiermee wil 'Frau Antje van het Verkeerde Kantje' alle LHBTI's die nog worstelen met hun gevoelens een hart onder de riem steken. Voel je je een buitenbeentje? Zit je nu nog in het donker in de kast? Stap uit je schaduw! Mens durf te leven! Of je nu homo, hetero, lesbisch, transgender bent of (b)i? We are family! Let's celebrate diversity! 'Celebrate Diversity' is ook de slogan van het Eurovisie Songfestival in Kiev. Probeert Oekraïne hiermee alleen maar schone sier te maken in Europa? Of zijn de wonderen de wereld nog niet uit en kan vanaf nu in Oekraïne en overal ter wereld diversiteit ook daadwerkelijk worden gevierd?! Kun je vanaf nu bijvoorbeeld in Nederland weer zonder gevaar hand in hand met je geliefde over straat lopen? Laat liefde regeren!


foto: Paul CofferWoensdag 18 mei 2016 was voor mij una giornata particolare. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Hubrecht Instituut schreef ik een lied dat ik, op de piano begeleid door Kees van Zantwijk, zong in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander.
foto: Paul Coffer


4 Mei 2016 mocht ik, begeleid door mijn vaste pianist Kees van Zantwijk en een koperkwintet van de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers', twee liederen vertolken tijdens de Dodenherdenking bij het Homomonument. MVS Gaystation maakte deze opname.


Voor het derde jaar op rij hertaalde cabaretier en tekstdichter Ruud Douma de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Natuurlijk vroeg hij zijn alter ego Dolly Bellefleur om 'Ontspan', de Nederlandstalige hertaling van 'Slow Down', te vertolken. La Bellefleur was wel in voor flowerpower! Als therapeute, werkzaam bij het Dolly Instituut Ambulante Geestige Gezondheidszorg (D.I.A.G.G.), houdt zij haar cliënten in deze jachtige wereld graag een spiegel voor: 'Ontspan broeder, ontspan zuster!'


Vandaag 7 april 2016 is het veertien jaar geleden dat Conny Vandenbos is overleden. Ik heb haar helaas slechts eenmaal ontmoet. Het was in 1992 toen ze me in haar radioprogramma interviewde over mijn theatershow 'Dolly's Wedergeboorte'. Deze opname is gemaakt op 27 juli 2014 tijdens mijn 25-jarig jubileumshow 'La Cage au Dol' in de Openbare Bibliotheek Amsterdam:


Hallo
De wereldwijde Adele Mania inspireerde mij om Hello te hertalen in het Nederlands.

tekst: Ruud Douma
opname: Studio Mattie Poels, 2 december 2015
pianist: Kees van Zantwijk
clip: Leo Enzlin - www.stickypixels.nl


Loop naar de Maan
Voor het tweede jaar op rij hertaalde cabaretier en tekstdichter Ruud Douma de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Natuurlijk vroeg hij mij om 'Loop naar de maan', een hertaling van 'Walk Along', te vertolken. Veel luister- en kijkplezier. May I have your votes please? Dolly Douze Points?!

tekst: Ruud Douma
muziekproductie: Jaco van der Steen
opname: Studio Music Nuts in Haarlem, 17 maart 2015
tekeningen: Ytje Veenstra
animatie: Leo Enzlin - www.stickypixels.nl


Those were the gays
In het kader van 'Huizen van Verzet' zong ik op 5 mei in een overvol Café 't Mandje op de Zeedijk te Amsterdam. Naast oude verzetsliedjes vertolkte ik, begeleid door Kees van Zantwijk, ook enkele liedjes van eigen hand. Zo ook deze roze hertaling van Those were the days. Een hommage aan roze pioniers als Bet van Beeren en Benno Premsela.


Als op het Leidseplein...
In het kader van Huizen van Verzet zong ik samen met Nelly Frijda op 5 mei, begeleid door Kees van Zantwijk, verzetsliedjes in Café 't Mandje op de Zeedijk in Amsterdam. Het liedje Als op het Leidseplein... werd door Willy Walden gezongen in de Snip en Snap Revue Tok... tok... tok... alweer een ei! In 1943, dus midden in de oorlog, in een verduisterde stad.

Muziek: Cor Steyn, tekst: Bert van Eijck en dat was in werkelijkheid de omstreden Jacques van Tol. Het liedje werd door velen destijds als een verzetslied gezien. Want dat die lichtjes weer eens zouden branden gaan stond voor de burgers wel vast. Dat bleven ze in die donkere dagen, gevoed door dit soort troostende liedjes, vurig hopen.


I do know how to love him
Op Wereld Aids Dag (1 december 2013) zong ik dit lied in het Amsterdam Museum. In de afgelopen 25 jaar heeft Aids zich ontwikkeld van doodvonnis tot chronische ziekte. Maar voorkomen blijft beter dan behandelen. Dus als je vrijt, doe het veilig!


Haarlems Koningslied
Het Haarlems Koningslied heb ik speciaal geschreven ter gelegenheid van het bezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima aan Haarlem. Vanaf het balkon van de Hoofdwacht (Grote Markt) zullen de Koning en Koningin op 14 juni 2013 door mij, als Haarlemse Stedenmaagd, worden toegezongen.
Kun je nog zingen? Zing dan mee! Met behulp van deze koninklijke karaoke-clip krijg je het Haarlems Koningslied zeker onder de knie! Laten we 14 juni met z'n allen koninklijk knallen.
Voor meer informatie over het koninklijk bezoek: www.haarlemmarketing.nl


Stop Poetin Manifestatie
Duizenden mensen hadden zich verzameld aan het Amsterdamse Oosterdok om Poetin te laten weten wat ze van zijn plannen denken: 'Poetin go homo!'
Ik vertolkte daar mijn protestlied en een paar uur later stond de opname al op YouTube, met dank aan de maker Leo Enzlin.


Langs De Leeuw
'There lives an evil man in Russia nowadays. He supports a law against lesbians and gays...' Zaterdag 6 april was ik te gast in 'Langs de Leeuw'. Heb je het gemist? Wil je het nog een keer zien? Hieronder kun je de uitzending bekijken (vanaf ca 9.20 ben ik te zien en te horen).


Voor wie mijn 'huisconcert' vandaag (4 april 2013) in Studio MAX Live heeft gemist: je kunt het hieronder terugzien.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

klik hier om het programma bij MAX zelf te bekijken


Roze Zaterdag 2012
Op Roze Zaterdag 7 juli 2012 ging razende reporter Rob Jordaan er tegenaan en maakte dit sfeerverslag!


Klik hier om de clip op YouTube te bekijken.


Hoge hakken op de hei
Liever dan lievelingen!
Deze week was ik op Nederland 2 te zien in het tv-programma De Wandeling. Voor een ieder die dit bijzondere dubbelportret heeft gemist of nog een keertje wil bekijken kan dat gewoon hieronder:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Toeter-toeter-toeter-toeter-toeter
Speciaal voor Carnaval 2012 nam Beauty with Brains Dolly
Bellefleur het nummer 'Daar gaat Holleeder op z'n scooter' op. Leo Enzlin maakte daar onderstaand clipje bij met tekeningen van Wilbert van der Steen.


Klik hier om de clip op YouTube te bekijken.


Ik ben gay oké
Voor Pride 2011 hertaalde ik het nummer Que Sera Sera dat Doris Day in de jaren vijftig zong. Wilbert van der Steen verstripte mijn nummer en Leo Enzlin maakte daar een clipje van.


Klik hier om de clip op YouTube te bekijken.


Bodylanguage versus gebarentaal?
Op YouTube verscheen onlangs dit filmpje.


Brechtop in de wind
Begin november werd ik, net voor aanvang van de Brecht Tingel Tangel die ik presenteerde in De Roode Bioscoop, gevraagd een nieuwjaarswens uit te spreken. Het is uitgezonden in het nieuwe programma Mr. Amsterdam op de Amsterdamse zender SALTO. Met deze aubade wil ik jullie, oeps ik ben wel een tikkeltje overtijd, nog een gelukkig 2011 wensen!


Op zondag 13 juni 2010 vond er een demonstratie plaats bij het Homomonument. Aanleiding was het toenemende aantal incidenten waarbij holebi's en transgenders in Amsterdam worden bedreigd, aangevallen, bespuugd en uitgescholden. Onder de sprekers bevonden zich o.a. Lodewijk Asscher, Dennis Boutkan, Andree van Es, Jennifer Hopelezz, Ahmed Marcouch et moi.


Van hem naar haar naar Haarlem
Op vrijdag 9 april heeft Frenk der Nederlanden de expositie Van hem naar haar naar Hippolytushoef - 20 jaar Dolly Bellefleur geopend in het stadhuis van Haarlem. Rob Jordaan was ook van de partij en maakte onderstaand filmpje.

Meer filmpjes zien van Razende Reporter Rob? Dat kan op www.robjordaan.nl


Ronald Chapeau!

Ronald Plasterk
21 februari 2010 - Helaas betekent de val van het zoveelste kabinet van brokkenpiloot Balkenende (waar ik niet bepaald rouwig om ben) ook het afscheid van Minister Ronald Plasterk met wie ik de afgelopen jaren regelmatig heb mogen optreden en samenwerken. Op 24 januari 2010 verwoordde hij, recht uit het hart, waarom hij zich zo hard maakt voor de rechten van holebi's en transgenders. Petje af Ronald! We'll meet again... Kijk naar het verslag van Menne Vellinga/MVS.


Zin om na te genieten?
13 november 2009 - Mamma Mia wat was het een grandioos verjaarsfeest afgelopen zaterdag. De Openbare Bibliotheek Amsterdam schudde, met ruim vierhonderd gasten!, op zijn grondvesten. Gelukkig kan ook mijn fabulous fundament na twintig jaar tegen een stootje en trilden mijn bevallige benen van genot mee! Merci Hans van Velzen en alle andere medewerkers van de OBA en IHLIA-Homodok voor de geweldige coöperatie. De circa vijftig mensen die helaas niet meer konden worden toegelaten in de Theaterzaal van 't Woord wil ik vriendelijk verzoeken: stuur me s'il vous plait even een mailtje! Dan zorg ik er persoonlijk voor dat je binnenkort in de watten wordt gelegd! Schroom niet! Altijd prijs! Zin om (na) te genieten? Menne Vellinga (MVS) maakte het volgende bijzondere sfeerverslag.


Dolly Bellefleur de nieuwe Arie Boomsma?
Op 18 september 2009 wandelde ik met razende reporter Menne Vellinga over de 50+ BEURS in een van de Utrechtse Jaarbeurshallen. Dit filmpje is een samenvatting en voorproefje van een portret dat in het najaar zal worden uitgezonden bij MVS Televisie. Te zien is o.a. een bezoekje aan de stand van de Evangelische Omroep waar ik me als boomlange beauty with brains heb opgeworpen als de opvolger van Arie Boomsma!


Bij Dol in de PC
Ik heb onlangs de PC Hooftstraat in Amsterdam 'onveilig' gemaakt. Door toeval. Ik had namelijk eerder in de buurt Boris Dittrich geïnterviewd. Ineens ontstond het idee om, een beetje als parodie op Jort Kelder's programma Bij ons in de PC, willekeurige mensen aan te spreken in deze chique koopgoot van Nederland.
Cameraman Menne Vellinga heeft een compilatie gemaakt. Het is een proefopname. Wie weet heb je vandaag even een moment behoefte aan ontspanning?


5 juni 2009 - Onlangs had ik een bijzonder gesprek met Boris Dittrich. We hebben uitgebreid gesproken over zijn werkzaamheden voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Dittrichs strijd tegen de discriminatie van holebi's en transgenders is ontroerend en aangrijpend opgetekend in 'Elke liefde telt' dat onlangs verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Misschien heb je de komende dagen een momentje voor jezelf? Het is echt de moeite waard om de video-registratie te bekijken die Menne Vellinga (MVS) maakte. Het gesprek bestaat uit 3 delen.


Dolly in MoskouMenne Vellinga (MVS Gay Station) maakte op 16 mei 2009 onderstaande video-impressie van de wereldpremière van Hey let's be gay. Op een solidariteits-manifestatie voor Riga, georganiseerd door de SP in samenwerking met COC Nederland en Amnesty International, zong Dolly Bellefleur het lied voor de aanwezigen in Felix Meritis en was tegelijkertijd ook via een beeldverbinding te zien en te horen in Riga.

Hey let’s be gay
Copyright Ruud Douma

When I was little Daddy said:
Whatever happens Dolly don’t get sad
Remember save some sunshine in your heart
Whenever you have the blues
Start swinging in your wooden shoes
That’s the only key
To live happily my love!

Hey let’s be gay
Let’s turn the world into a play
Of colours and cultures
Of all different kinds
Black or white or yellow
Please get colourblind!

My heart still belongs to Dad
I treasure every precious word he said
He said: try to paint a smile on every face
Blend black and blond and blue
Add auburn, red and brunet too
That’s my colourscheme for peace and harmony

Hey let’s be gay
From Latvia to L.A.
From Tahiti to Texas
Berlin to Broadway
Let’s even launch our love
Up to the Milkyway

Hey hey let’s be gay
Scrape the sky and fly away
Nothing can stop us
You’d better not try
We’re racing on the wings
Of a Spanish fly

Hey let’s be gay
Can’t you feel the brand new day
When birds of different feathers
All hens and cocks
Live happily together in colourful frocks

Hey hey let’s be gay
There’ s a place for us to stay
Over the rainbow
Reach out and touch
Waar is de zon?
Oh sorry that was Dutch

Hey let’s be gay
Throw your narrow minds away
Boys will be girls
Girls will be guys
The world could be a paradise
For transvestites

Hey hey let’s be gay
From Latvia to L.A.
From Tahiti to Texas
Tallinn to Taipei
Let’s even launch our love
Up to the Milkyway

contact